CLUBS DE LECTURA

dijous, 14 d’abril del 2016

EL MONTSIÀ DE BÀRBARA I JAUME


Núria Ibàñez és la ideòloga de la col.lecció  El Montsià de Bàrbara i Jaume. És arqueòloga i actualment tècnica de col.leccions fòssils de fauna a l'IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social) 

És nascuda a La Ràpita però porta 20 anys vivint a Tarragona. 

-Com neix la idea de la col.lecció?

Inspirant-me en los meus bessons que ara tenen 9 anys vaig crear els personatges de Bàrbara i Jaume, que són dos nens que sempre van en bicicleta i són molt curiosos! En principi, era només pels meus fills, per a que coneguessen la eerra de la seua mare, perquè entenguessen per què parlo com parlo o per què sóc com sóc, però finalment està dirigida a tots els xiquets i familiars que vulguen conéixer una mica més esta comarca del sud de la província de Tarragona on l'Ebre arriba a la mar i disfrutar dels tresors que hi ha allà baix.

-Els noms dels protagonistes hi tenen alguna relació?

Sí, la col.lecció es titula El Montsià de Bàrbara i Jaume, en honor als dos patrons dels meus dos pobles, la Ràpita i Santa Bàrbara.

- Quants títols hi ha publicats actualment?

De moment en portem 5, la col.lecció completa serà de 12 contes, un per cada poble que conforma la comarca del Montsià.

- Quin missatge vols transmetre en els teus contes?

El missatge és que per a què una terra sequixque viva s'ha de respectar, valorar i cuidar. Los xiquets i xiquetes són la base del futur de les nostres terres i han d'aprendre a valorar el que tenim. La promoció de les tradicions, la cultura i el paisatge són els pilars per a què la feina feta pels nostres avantpassats tingue sentit. Així he trobat una  manera d'expressar l'amor a la meua terra i fer-li un modest homenatge al Montsià i a les seues gents.
Tenim banda sonora i tot!

- Com que teniu banda sonora?

Sí, Arturo Gaya, ens ha fet una jota que podeu escoltar a youtube. Tenim objectius pareguts. Ell ho fa en la música i jo ho intento fer en format de conte. Penso que és una bona combinació, a més, a traves de la cançó los xiquets poden conèixer una mica més a Bàrbara i Jaume, què fan i com són.


- Una arqueòloga escriptora de contes infantils, quina relació té això?

Permet-me fer una analogia entre la meva professió i els contes de Barbara i Jaume. Els arqueòlegs primer que res fan un treball de camp i després transmeten els seus resultats a través de la docència i la investigació, doncs els protagonistes dels contes fan el mateix. Primer experimenten, coneixen els pobles i les seus gents i finalment transmeten el que han après a la resta de xiquets i xiquetes.

- Quin ha estat el primer títol de la col.lecció?

El primer és Un tresor dins la muntanya. Tracta sobre el descobriment de les pintures rupestres d'Ulldecona, que com ja sabeu, són patrimoni mundial declarades per la Unesco. 

El segon, Un Sant Jordi especial, tracta sobre La Ràpita i en especial sobre el dia de Sant Jordi. Tradició pesquera, arquitectura en època de Carles III, etc

El tercer, Descobrim l'or de la plana i tracta sobre la producció de l'oli explicat per a nens. Valoraran la feina que comporta cuidar una oliva des de que surt a l'arbre fins que arriba a la cooperativa de l'oli i es comercialitza. Molts nens només veuen les ampolles a les botigues. El poble protagonista és Santa Bàrbara, terra d'oliveres.

El quart es titula Entre la serra i el mar. Tracta sobre els origens ibers, del conreu de les mandarines "clementines" i de com les seues terres han estat transformades a base de molt d'esforç per arribar on són ara.

I el que ha sortit aquest nadal està dedicat a Sant Jaume d'Enveja, en ple cor del Delta de l'Ebre que es titula Els ritmes del Delta de l'Ebre. Cicle de l'Arròs, jota ebrenca, el riu i moltes coses més. Pura màgia que han fet els pobladors d'estes terres en el seu esforç!

Per a més informació cliqueu aquí

El Montsià de Bàrbara i Jaume


Moltes gràcies per l'entrevista Núria!  

T'esperem dilluns dia 18 d'abril a les 6:30 h. de la tarda.